Particulier
Zakelijk

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een veel gekozen vorm van isoleren. En dat is niet zo gek. Het is een effectieve manier om warmteverlies in uw woning te verminderen. Bovendien is het een snelle, eenvoudige én financieel gunstige keuze.  Benieuwd naar de mogelijkheden van spouwmuurisolatie? En naar wat muurisolatie kost? Wij helpen u graag verder.

Besparen met spouwmuurisolatie

Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie wordt het energieverlies door de muur al direct tot minder dan de helft gereduceerd. Omdat het vullen van bestaande spouwmuren pas in de zeventiger jaren een grote vlucht nam waren er aanvankelijk nogal wat weerstanden te overwinnen. ‘De spouwmuur is niet voor niets ontwikkeld’ was één veel gehoord argument om hem maar leeg en dus slecht isolerend te laten. Vochtproblemen die optraden na het isoleren van een spouw­muur werden dan ook niet zelden geweten aan het vullen van de spouw, terwijl er in wer­kelijk­heid heel andere oorzaken voor de klachten waren. Gelukkig weten inmiddels de bewoners van meer dan anderhalf miljoen woningen, waarbij de spouwmuren zijn nageïsoleerd, dat de meeste van die verhalen op fabeltjes berusten. Dat neemt niet weg dat men wel goed moet opletten voordat men overgaat tot het vullen van de spouw. De gevel moet in een goede conditie verkeren; het voegwerk moet bijvoorbeeld nog van goede kwaliteit zijn en als er al vochtproblemen in de woning zijn moeten die eerst worden opge­lost.

Het isolatiemateriaal wordt met speciale apparatuur in de holle spouw­ruimte aangebracht. Daarvoor worden in de buitenwand, op de kruising van een horizontale en een verticale voeg, gaatjes geboord. Alles gebeurt dus van buitenaf; doeltreffend en vrijwel zonder overlast voor de bewoners.

Vrijblijvende offerte

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Maak een keuze*

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

 

1. Boorgaten aanbrengen

Om de muren te kunnen isoleren moeten kleine gaatjes in de gevel worden geboord. Dit wordt gedaan via een vast patroon en meestal op de kruisingen van het voegwerk. Hoe kleiner de voegen van uw gevel, des te kleiner de diameter van de boor die wordt gebruikt. Dit is zelfs al mogelijk vanaf 14 mm. Doordat er geboord wordt in de voegen, kan dit later netjes worden afgewerkt zodat u er niets meer van ziet.

2. Isolatiemateriaal in de spouwmuur blazen

Met speciale machines en via een slang wordt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS parels of minerale wol) via de boorgaten in de spouwmuur geblazen. De boorgaten hebben een speciaal patroon waardoor iedere ruimte in de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal. Per woningsituatie wordt gekeken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht. Het is namelijk belangrijk om te blijven ventileren in de woning. Heeft u een kruipruimte onder de woning? Dan is de kans groot dat er ventilatieroosters worden aangebracht voor extra ventilatie in de woning.

3. Boorgaten netjes dichtmaken met voegspecie

Als het isolatiemateriaal is aangebracht en alle ruimten in de spouwmuur zijn gevuld, is het tijd om de gaatjes weer netjes dicht te maken. Dit wordt gedaan met een voegspecie dat wordt aangemaakt in de kleur van de bestaande voeg. Na het dichtmaken van de boorgaten zijn deze niet meer zichtbaar. Dat is spouwmuurisolatie: binnen een dag klaar en na afloop ziet u er niets meer van.

De voordelen

  • Hoge kostenbesparing door laag energieverbruik: doordat uw huis aanzienlijk sneller warm wordt, maar ook de warmte vasthoudt, bespaart u veel energie.
  • Geen kou in de winter en koel in de zomer: door middel van spouwmuurisolatie wordt de warmteregeling in uw woning sterk verbeterd. U heeft dus meer invloed op de temperatuur in uw huis en een perfect wooncomfort.
  • Korte terugverdientijd van de kosten: ook financieel gezien is het voor u erg voordelig en een goede investering om uw spouwmuren te laten isoleren. Dit komt doordat u jaarlijks tot wel 25% bespaart op uw energiekosten. Hierdoor heeft u binnen gemiddeld 4 jaar uw kosten al terugverdiend! Na deze jaren geeft dit dus een hoog rendement op uw investering.
  • Geluiddempend effect: spouwmuurisolatie met glaswol heeft niet alleen invloed op de temperatuur in uw huis, maar het heeft ook een geluiddempend effect. Doordat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is opgevuld heeft u minder last geluidsoverlast.
  • Verhoging van de waarde van het pand: door spouwmuurisolatie verhoogt u de waarde van uw pand. Dit kan natuurlijk goed van pas komen bij het verkopen of verhuren van uw woning of pand.
  • Verhoging energielabel: door spouwmuurisolatie kunt u het energielabel van uw woning verhogen.

Ook voor u!

In vrijwel alle woningen is isolatie van de spouwmuren mogelijk. Wilt u graag meer wooncomfort? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden, besparing en kosten van spouwmuurisolatie. Uiteraard geven we u ook graag informatie over andere vormen van isolatie; ook voor bodemisolatie van uw kruipruimte, dakisolatie en vloerisolatie kunt u bij ons terecht.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor uw woning? Heeft u vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag vrijblijvend verder.