Spouwmuurisolatie

Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie wordt het energieverlies door de muur al direct tot minder dan de helft gereduceerd. Omdat het vullen van bestaande spouwmuren pas in de zeventiger jaren een grote vlucht nam waren er aanvankelijk nogal wat weerstanden te overwinnen. 'De spouwmuur is niet voor niets ontwikkeld' was één veel gehoord argument om hem maar leeg en dus slecht isolerend te laten. Vochtproblemen die optraden na het isoleren van een spouw­muur werden dan ook niet zelden geweten aan het vullen van de spouw, terwijl er in wer­kelijk­heid heel andere oorzaken voor de klachten waren. Gelukkig weten inmiddels de bewoners van meer dan anderhalf miljoen woningen, waarbij de spouwmuren zijn nageïsoleerd, dat de meeste van die verhalen op fabeltjes berusten. Dat neemt niet weg dat men wel goed moet opletten voordat men overgaat tot het vullen van de spouw. De gevel moet in een goede conditie verkeren; het voegwerk moet bijvoorbeeld nog van goede kwaliteit zijn en als er al vochtproblemen in de woning zijn moeten die eerst worden opge­lost. 

Het isolatiemateriaal wordt met speciale apparatuur in de holle spouw­ruimte aangebracht. Daarvoor worden in de buitenwand, op de kruising van een horizontale en een verticale voeg, gaatjes geboord. Alles gebeurt dus van buitenaf; doeltreffend en vrijwel zonder overlast voor de bewoners.

 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Boorgaten aanbrengen

Om de muren te kunnen isoleren moeten kleine gaatjes in de gevel worden geboord. Dit wordt gedaan via een vast patroon en meestal op de kruisingen van het voegwerk. Hoe kleiner de voegen van uw gevel, des te kleiner de diameter van de boor die wordt gebruikt. Dit is zelfs al mogelijk vanaf 14 mm. Doordat er geboord wordt in de voegen, kan dit later netjes worden afgewerkt zodat u er niets meer van ziet.
 


Isolatiemateriaal in de spouwmuur blazen

Met speciale machines en via een slang wordt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS parels of minerale wol) via de boorgaten in de spouwmuur geblazen. De boorgaten hebben een speciaal patroon waardoor iedere ruimte in de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal. Per woningsituatie wordt gekeken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht. Het is namelijk belangrijk om te blijven ventileren in de woning. Heeft u een kruipruimte onder de woning? Dan is de kans groot dat er ventilatieroosters worden aangebracht voor extra ventilatie in de woning.Boorgaten netjes dichtmaken met voegspecie

Als het isolatiemateriaal is aangebracht en alle ruimten in de spouwmuur zijn gevuld, is het tijd om de gaatjes weer netjes dicht te maken. Dit wordt gedaan met een voegspecie dat wordt aangemaakt in de kleur van de bestaande voeg. Na het dichtmaken van de boorgaten zijn deze niet meer zichtbaar. Dat is spouwmuurisolatie: binnen een dag klaar en na afloop ziet u er niets meer van.


 

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau